OUR KIDS FOUNDATION UK

O nama

Ideja Our Kids Fondacije nastala je 2008 Londonu nakon sto su 20 studenata Londonske Heathland škole posjetili Djeciji Dom u Mostaru, jer je slican projekat u Tanzaniji propao a postojala je velika zainteresiranost studenata da se on nastavi drugdje. Proveli su sedam dana sa dijecom gdje su organizirali niz aktivnosti za sticenike, odlazak na izlete i posjetu skoli djece sa posebnim potrebama. Da bi krenuli na putovanje u Mostar svaki student je morao skupiti £1000. Ovaj iznos je pokrivao sve aktivnosti i izlete za vrijeme boravka.

Nakon povratka u London bilo je evidentno da je ovo putovanje imalo veliki i vrolo pozitivan impakt kako na djecu doma tako i na studente iz Londona. Heathland Skola je jedan od nasih partnera i u 2014.

Nakon prikupljanja i podnošenje svih potrebnih dokumenata Our Kids je formalno registrirana kao fondacija po ocjeni UK Charity Comission 9 Juna 2010 pod registracijskim brojem 1136276.

Upravni odbor Our Kids Fondacije u UK trenutno broji devet clanova a vodenje organizacije je na volonterskoj osnovi.Organizacija je transparentnog tipa i svi podaci su javno dostupni sponzorima i donatorima. Our Kids Fondacija podlaze godisnjem auditu od strane UK Charity Commission a godisnji izvjestaj je dostupan javnosti na nasoj web stranici kao i na zahtjev.

U pocetku Fondacija se uglavnom promovirala medu Bosnjacima i Hercegovcima koji zive u Velikoj Britaniji i organizirala dvije godisnje zabave u cilju prikupljanja sredstava.

Ova sredstva su pomagala u raznim projektima medu kojima je prvi bio Our Kids Klub u prostorijama Djecijeg Doma Mostar koji postoji od Februara 2011 godine s ciljem da se sto produktvnije upotpuni slobodno vrijeme djece kroz razne aktivnosti. Sticenici pohadjaju radionice kao sto su izrada nakita,izrada suvenira,pripremanje tradicionalnih jela,likovne,plesne i kompjuterske radionice. Sve navedene radionice su slobodan izbor djece.

Cilj Kluba je bio da se organizuje program van nastavnih aktivnosti za djecu. To je ucinjeno nakon sto je uprava Djecijeg Doma odobrila Our Kids da u najam uzme jednu od prostorija koje nisu bile u upotrebi. Prostorija je postala dnevni boravak i radionica gdje su organizirane aktivnosti pravljenja nakita, slikanja, pleasa i ostalih aktivnosti koje pomazu razvoju djeteta. Ove aktivnosti djeci pruzaju sigurnost i strukturu koja se dovezuje na njihov edukativni razvoj kroz skolski program

Da bi se stvorila jasnija slika o zivotu djece u domu i zbog nedostatka statistickih podataka

Our Kids je finansirala istrazivacki rad studenata sa odjela za statistiku Univerziteta Dzemal Bijedic u Mostaru. Ovaj istrazivacki rad je otkrio da ne postoji adekvatna briga za djecu nakon navrsene 18 te godine bez obzira sto je proces tranzicije od kuce do vanjskog svijeta vrlo tezak proces za djecu. Monogi od njih nikada nisu naucili da se prilagode novom nacinu zivota i vracaju se u dom.

Najveći problem je kod djece s posebnim potrebama, kojih je je više od 40%.

Situacija sa pronalazenjem smjestaja, obuka za rad i pronalazenje zaposlenja su kriticni faktori u osamostaljivanju sticenika iznad 18 godina ali zbog nedostatka finansiranja oni cesto i dalje ostaju u Domu.

Ovim je naglasena potreba za projektima tipa Kuca na Pola Puta koje bi znatno poboljsale izglede za one koji napustaju dom kao i potreba za treningom i uposljavanjem sticenika kako bi oni ostvarili svoju samostalnost i integraciju u drustvo.

Tokom 2011 godine Our Kids Fondation je pokrenula projekat Smjestaj za djecu bez roditeljskog staranja sa posebnim potrebama nakon navrsenih osmnaest godina.

Da bi se ostvario ovaj projekat nastala je potreba za registracijom udruzenja u Bosni i Hercegovini sto je i ucinjeno tako da je organizacija pod imenom Nasa Djeca-Our Kids registrovana pod identifikacionim brojem 4227758120006 u Registru poslovnih subjekata.

Kuca na adresi Bajatova 2 u Mostaru je vlasnistvo Djecijeg Doma koju je 1975 Domu poklonio Gospodin Jovo Vujinovic. Kuca je bila znatno devastirana tokom i poslje proslog rata i bilo je potrebno investirati 170,818 KM.

U prvoj fazi radova uspjeli smo izmijeniti krov ( 31,665KM), obnoviti fasadu 10,168KM, sagraditi i namjestiti dnevni centar za djecu 29,388KM. Nakon zavrsene prve faze uspjeli smo otvoriti vrata kuce za tri bivse sticenice Doma.

Otvorenje se odrzalo u Septembru 2012 i bilo je propraceno medijskim prilozima i odusevljenjem gradana Mostara i BiH buduci da je ovo prvi projekat ove vrste u Bosni i Hercegovini.

U drugoj fazi radova 2014, obnovljen je jos jedan sprat (prizemlje kuce) gdje je smjestena jos jedna bivsa sticenica Doma preko 18 godina.

Da bismo stvorili radne navike kod sticenica kuce uzeli smo u najam i otvorili prodavnicu djecijih rukotvorina i koristene robe. Ova prodavnica je otvorena nedaleko od kuce gdje djevojke obavljaju radnu terapiju koja se sastoji od razvrstavanja robe i usluga prodaje.

Tokom 2011 i 2012 razvili smo projekat personalne asistencije za djecu sa tegobama u psihofizickom razvoju u Institutu Pazaric.

U Septembru 2012, predstavnik Italijanske organizacije Luciano Lama za vrijeme naseg boravka u Mostaru, izrazio je podrsku za nasu organizaciju i zainteresiranost za kolaboraciju izmedu dvije organizacije. Italianska organizacija LL je u to vrijeme radila na projektu Kuca Na Pola puta sa idejom da se u naselju Vrapcici kod Mostara, sagradi kuca koja bi sluzila kao dom i trening centar za sticenike djecijih domova u BiH koji su navrsili 18 godina.

Po zavrsetku gradnje 2014, kuca je data u vlasnistvo Gradu Mostaru, ciji su predstavnici prisli organizaciji Our Kids UK sa ponudom o preuzimanju ovog objekta kako bismo razvili program treninga za mlade ljude a i razvili program finansijske samoodrzivosti kuce.

Jedan od skorijih projekata koji se savrseno uklopio u misiju Our Kids je Mostar Summer Youth Programme (MSYP) pokrenut 2014. godine kako bi ponudio mladim ljudima u Mostaru više mogućnosti da unaprijede svoj engleski jezik, praktične vještine, te da razmišljaju kritički i kreativno o svojoj budućnosti kroz interaktivne radionice s čelnim ljudima lokalnih poduzeća i organizacija.

MSYP se sastoji od raznolikih radionica vezanih za diskusije koje obuhvaćaju mnoga područja, uključujući rasprave, međunarodne odnose, razvoj, turizam, urbani razvoj, kreativno pisanje, javni govor, socijalne medijske strategije i planiranje događaja.

Vizija i strateski ciljevi Fondacije Our Kids UK

Posvetili smo se prevenciji i ublažavanju siromaštva djece Bosne i Hercegovine.

Fondacija se bavi očuvanjem dobrog zdravlja, ublažavanje bolesti i unapređenjem edukacije djece u Bosni i Hercegovini.

Cilj nam je pomoći da se uklone prepreke koje stavljaju u nepovoljan položaj pojedine zajednice i spriječavaju ih u postizanju svog punog potencijala. Kroz obuku i obrazovanje, nadamo se da ćemo opremiti trenutne generacije vještinama i alatima koji će ih osamostaliti kao i potaći da postanu uzori i učitelji budućih generacija.

Naša zajednica zastite se razvija da bi stvorila:

  • Dom za mlade s invaliditetom koji ce se po napuštanju domova inače institucionalizirati.
  • Socijalni centar koji pruža potporu mladima koji napuštaju skrb kako bi razvili vještine za uposljenje i prema vlastitoj ekonomskoj neovisnosti.
  • Podrška za porodice djece s invaliditetom kojima je, za sada, institucionalna skrb jedina opcija.

Mreže dobre prakse

Our Kids radi strateški kako bismo se povezali sa i radili zajedno sa partnerima na sljedećim ciljevima:

  • Da se utice na promijena zakona za djecu od više od 18 godina, kako bi im se obezbijedila statutorna socijalna provizija zivota uz podrsku van institucija.
  • Razvijati alternativne mogućnosti drugacije od institucionalne skrbi, blisko surađujuci sa političarima i pružateljima skrbi. Na primjer, stvoriti centre za podrsku porodicama koje bi inače dale djecu domovima za nezbrinutu djecu; i istražiti potencijal poticanja tih porodica kao alternativni soluciju institucionalizaciji djece.

www.ourkidsfoundation.org/our-vision